Vino

 

Nono Pepo se je že zgodaj začel ukvarjati z vinogradništvom in vinarstvom, kmetijo je kasneje kljub težkim časom uspešno nadgradil njegov sin Cvetko.

 

Pravi razcvet pa je kmetija doživela po osamosvojitvi Slovenije, kjer danes gospodarita Zlatko in Cvetan z družinama.

V sodobno opremljeni kleti pridelujemo sveža bela vina, med katerimi je kraljica rebula, ter tudi bela in rdeča zorjena v barikih, kot sta zvrsti Izbrano belo in Izbrano rdeče.

 

Obisk domače vinske kleti vam bo postregel s široko paleto vin, primerno za vse želje in okuse:

1. Bela vina in Rose - sveža linija

2. Rdeča vina - sveža linija

3. Izbrana vina - linija starana v sodih

 

Naša vina lahko uživate oziroma kupite:

- na naši domačiji Belica v Medani

- v Hiši Marica v Šmartnem

- v številnih restavracijah in vinotekah v Sloveniji

- v Sloveniji La-Vin Larisa Žibrik s.p.  lavin.vino@gmail.com 

- v Bosni in Hercegovini http://www.finavina.ba 

- v Veliki Britaniji http://www.worldinbottles.com

- v Izraelu http://www.saroimports.com

- vino lahko pošljemo tudi na kakršenkoli naslov

 

 

Naša vina

Cabernet sauvignon izvira iz bordojskega območja in je danes ena najpogosteje gojenih rdečih vin v svetu, tudi v Brdih
je pogost. Vino je rubinasto rdeče barve, alkoholno bogatejše, z značilno aromo borovnic in jagod. Sortna sestava: 100% grozdja cabernet sauvignon. Stopnja sladkorja: suho, Trgatev: izključno ročna, Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C, Zorenje: 100% v inox cisternah Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda

 

Cabernet sauvignon priporočamo s svinjsko ali govejo pečenko ali z zrelimi siri.

Cabernet Sauvignon

 

 

Cabernet sauvignon izvira iz bordojskega območja in je danes ena najpogosteje gojenih rdečih vin v svetu, tudi v Brdih
je pogost. Vino je rubinasto rdeče barve, alkoholno bogatejše, z značilno aromo borovnic in jagod.

Sortna sestava: 100% grozdja cabernet sauvignon
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 3500 trsov/ ha
Starost vinogradov: 10 – 35 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov

Priporočilo:
Vino ponudimo pri sobni temperaturi 16-18°C

Cabernet sauvignon priporočamo s svinjsko ali govejo pečenko ali z zrelimi siri.


Chardonnay je zelo priljubljena in kakovostna francoska sorta, ki je razširjena povsod po svetu. Barva vina je slamnato-rumena z zlatimi odtenki. Zaznamuje ga značilna bogata aroma po jabolkih zlati delišes. Njegova sadna značilnost nas popelje tudi do vonja po hruškah in citrusih s primesjo vonja po skorji svežega kruha. To je zmerno mehko vino z bogatim polnim okusom in svežino. 

Sortna sestava: 100% grozdja sivi pinot, stopnja sladkorja: suho, trgatev: izključno ročna, fermentacija: 100% v inox cisternah, zorenje: 100% v inox cisternah, poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda

 

Chardonnay priporok različnim testeninam, rižotam, z zrelimi siri.

Chardonnay

 

Chardonnay prihaja iz Burgundije,  je zelo priljubljena in kakovostna sorta, ki je razširjena povsod po svetu. Barva vina je slamnato-rumena z zlatimi odtenki. Zaznamuje ga značilna bogata aroma po jabolkih zlati delišes. Je vino polnega telesa, alkoholno bogato, z uravnoteženimi kislinami.
Sortna sestava: 100% grozdja sivi pinot
Stopnja sladkorjasuho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška Brda
Lega: JV
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 20 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 10 – 12°C

Chardonnay priporočamo k različnim testeninam, rižotam, z zrelimi siri


Izbrano belo je zvrst Rumene Rebule, Sauvignonassa, Sivega Pinota in Chardonnaya. Vino je pridelano iz grozdja vinogradov najboljših leg – Breg. Trgatev poteka nekoliko kasneje, po enem letu vino odleži še 18 mesecev v akacijevih 600-litrskih sodih, nato še 6 mesecev v steklenicah. Sortna sestava: 25% grozdja rumena rebula, 25% sauvignonasse, 25% grozdja sivi pinot, 25% grozdja chardonnay,
Stopnja sladkorja: suho, Trgatev: izključno ročna, Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C,
Zorenje: 12 mesecev v inox cisternah, 18 mesecev v akacijevih, 600-litrskih sodih, 6 mesecev v steklenicah, Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda.

 

Izbrano belo priporočamo k puranjemu zrezku na žaru, bakalaju, zrelim sirom.

Izbrano belo

 

Izbrano belo je zvrst Rumene Rebule, Sauvignonassa, Sivega Pinota in Chardonnaya. Vino je pridelano iz grozdja
vinogradov najboljših leg – Breg. Trgatev poteka nekoliko kasneje, po enem letu vino odleži še 18 mesecev v akacijevih 600-litrskih sodih, nato še 6 mesecev v steklenicah.
Sortna sestava: 25% grozdja rumena rebula, 25% sauvignonasse, 25% grozdja sivi pinot, 25% grozdja chardonnay
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C
Zorenje: 12 mesecev v inox cisternah, 18 mesecev v akacijevih, 600-litrskih sodih, 6 mesecev v steklenicah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 150 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 3500 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 30 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 16 – 18°C
Izbrano belo priporočamo k puranjemu zrezku na žaru, bakalaju, zrelim sirom.


Izbrano rdeče je zvrst Merlota, Cabernet Sauvignona in Modrga Pinota. Vino je pridelano iz grozdja vinogradov najboljše
lege. Vinograd se ponaša s starim imenom »Kokošji žlajf« ki ga je dobil zaradi lege, saj je morala še kokoš »žlajfati« (bremzati) zaradi strmega terena. Trgatev poteka nekoliko kasneje, po enem letu vino odleži še 18 mesecev v hrastovih, 1100-litrskih sodih, nato še 6 mesecev v steklenicah.
Sortna sestava: 60% grozdja merlot, 30% grozdja cabernet sauvignon, 10% grozdja modri pinot, Stopnja sladkorja: suho, Trgatev: izključno ročna, Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C, Zorenje: 12 mesecev v inox cisternah, 18 mesecev v hrastovih, 1100-litrskih sodih, 6 mesecev v steklenicah, Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda

 

Izbrano rdeče priporočamo k jedem iz svinjine, divjačine, govedine ter k zrelim sirom.

Izbrano rdeče

 

Izbrano rdeče je zvrst Merlota, Cabernet Sauvignona in Modrga Pinota. Vino je pridelano iz grozdja vinogradov najboljše
lege. Vinograd se ponaša s starim imenom »Kokošji žlajf« ki ga je dobil zaradi lege, saj je morala še kokoš »žlajfati«
(bremzati) zaradi strmega terena. Trgatev poteka nekoliko kasneje, po enem letu vino odleži še 18 mesecev v hrastovih,
1100-litrskih sodih, nato še 6 mesecev v steklenicah.
Sortna sestava: 60% grozdja merlot, 30% grozdja cabernet sauvignon, 10% grozdja modri pinot
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C
Zorenje: 12 mesecev v inox cisternah, 18 mesecev v hrastovih, 1100-litrskih sodih, 6 mesecev v steklenicah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 150 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 3500 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 30 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo pri sobni temperaturi 16 – 18°C
Izbrano rdeče priporočamo k jedem iz svinjine, divjačine, govedine ter k zrelim sirom.


Merlot izvira iz bordojskega območja in je danes v Brdih najpogostejše rdeče vino. Grozdje se obira relativno pozno, pridelek je vedno kakovosten. Vino ima značilno rubinasto rdečo barvo in je nekoliko svetlejše od ostalih rdečih vin. Sveže vino ima izrazit vonj po malinah, izredno priljubljen pa je tudi za staranje. Sortna sestava: 100% grozdja merlot, Stopnja sladkorja: suho, Trgatev: izključno ročna, Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C, Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda

 

Merlot priporočamo k jedem iz svinjine, divjačine, govedine ter k zrelim sirom. Odličen je tudi za pripravo raznih jedi, na
primer ocvrt pršut v kisu in merlotu z belo polento.

Merlot

 

Merlot izvira iz bordojskega območja in je danes v Brdih najpogostejše rdeče vino. Grozdje se obira relativno pozno, pridelek je vedno kakovosten. Vino ima značilno rubinasto rdečo barvo in je nekoliko svetlejše od ostalih rdečih vin. Sveže vino ima izrazit vonj po malinah, izredno priljubljen pa je tudi za staranje.
Sortna sestava: 100% grozdja merlot
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Način vzgoje: dvojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 35 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 16 – 18°C
Merlot priporočamo k jedem iz svinjine, divjačine, govedine ter k zrelim sirom. Odličen je tudi za pripravo raznih jedi, na
primer ocvrt pršut v kisu in merlotu z belo polento.


Muškatni cvet je vino iz rumenega muškata, ki spada med najbolj priljubljene vrste namiznega grozdja. Značilen je njegov, izredno intenziven, aromatičen vonj po muškatu. Je vino bogate zlato rumene barve z blagimi kislinami in povprečno vsebnostjo alkohola, najbolj pa izstopa njegov vonj. Sortna sestava: 100% grozdja rumeni muškat, Stopnja sladkorja: polsladko, Trgatev: izključno ročna, zorenje v lesenih zabojčkih, Fermentacija: 100% v inox cisternah, stiskanje suhih jagod, Zorenje: 100% v inox cisternah, Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda

 

Muškatni cvet priporočamo k različnim sladicam.

Muškatni cvet

 

Muškatni cvet je vino iz rumenega muškata, ki spada med najbolj priljubljene vrste namiznega grozdja. Značilen je njegov, izredno intenziven, aromatičen vonj po muškatu. Je vino bogate zlato rumene barve z blagimi kislinami in povprečno vsebnostjo alkohola, najbolj pa izstopa njegov vonj. 
Sortna sestava: 100% grozdja rumeni muškat
Stopnja sladkorja: polsladko
Trgatev: izključno ročna, zorenje v lesenih zabojčkih
Fermentacija: 100% v inox cisternah, stiskanje suhih jagod
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 10 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 10 – 12°C
Muškatni cvet priporočamo k različnim sladicam.


Rose je pridelan iz grozdja merlot, ki za razliko v pridelavi od merlota na tropinah ne povre do konca. Vino je prijetnega in sadnega okusa, s prijetno kislino, ki daje vinu značilno svežino. Vonj spominja na maline, ribez in jagode. Sortna sestava: 100% grozdja merlot Stopnja, sladkorja: polsuho, Trgatev: izključno ročna, Fermentacija: 100% v inox cisternah, nekaj dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C, Zorenje: 100% v inox cisternah, Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda.

 

Rose priporočamo kot aperitiv, k svežim predjedem ter raznim namazom s sladkobnim predznakom.

Rose

 

Rose je pridelan iz grozdja merlot, ki za razliko v pridelavi od merlota na tropinah ne povre do konca. Vino je prijetnega in sadnega okusa, s prijetno kislino, ki daje vinu značilno svežino. Vonj spominja na maline, ribez in jagode. 
Sortna sestava: 100% grozdja merlot
Stopnja sladkorja: polsuho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah, nekaj dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 35 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo: Vino ponudimo ohlajeno na 8 – 10°C
Rose priporočamo kot aperitiv, k svežim predjedem ter raznim namazom s sladkobnim predznakom.


Rebula je stara, avtohtona sorta, ki se pojavlja že v 13. stoletju in je vedno veljala za zelo cenjeno vino, o čemer pričajo številni zgodovinski zapisi. Ime izhaja iz italijanskega glagola ribollire, ki pomeni ponovno zavreti. Zaradi hitre ohladitve kleti je namreč vino prvič delno povrelo po trgatvi, spomladi, ko se je otoplilo, pa še enkrat. Rebula je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki, prijetnega in sadnega okusa z izraženo kislino, ki daje vinu prijetno svežino. Cvetica je nevtralna, vinska, in rahlo spominja na les cedre. Sortna sestava: 100% grozdja rebula 

Rebulo priporočamo kot aperitiv, k jedem iz morskih sadežev, k sladkovodnim ribam, pa tudi z belim mesom in
zelenjavnimi rižotami.

Rumena Rebula

 

Rebula je stara, avtohtona sorta, ki se pojavlja že v 13. stoletju in je vedno veljala za zelo cenjeno vino, o čemer pričajo
številni zgodovinski zapisi. Ime izhaja iz italijanskega glagola ribollire, ki pomeni ponovno zavreti. Zaradi hitre ohladitve
kleti je namreč vino prvič delno povrelo po trgatvi, spomladi, ko se je otoplilo, pa še enkrat.
Rebula je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki, prijetnega in sadnega okusa z izraženo kislino, ki daje vinu
prijetno svežino. Cvetica je nevtralna, vinska, in rahlo spominja na les cedre.
Sortna sestava: 100% grozdja rebula
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 40 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 9 – 10°C
Rebulo priporočamo kot aperitiv, k jedem iz morskih sadežev, k sladkovodnim ribam, pa tudi z belim mesom in
zelenjavnimi rižotami.


Sauvignon izvira iz bordojskega območja in je danes v Brdih precej razširjen. Vonj spominja na seno, papriko in bezeg. Barva je slamnato rumena z zelenkastimi odsevi. Vino ima odlično strukturo in tudi pri slabših letinah dobro uspeva. Sortna sestava: 100% grozdja sauvignon
Stopnja sladkorja: suho,Trgatev: izključno ročna, Fermentacija: 100% v inox cisternah, Zorenje: 100% v inox cisternah, Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda.

Sauvignon priporočamo k morskim jedem – školjkam, škampom, rakom in k jedem s paradižnikom.

Sauvignon 

 

Sauvignon izvira iz bordojskega območja in je danes v Brdih precej razširjen. Vonj
spominja na seno, papriko in bezeg. Barva je slamnato rumena z zelenkastimi
odsevi.
Vino ima odlično strukturo in tudi pri slabših letinah dobro uspeva.
Sortna sestava: 100% grozdja sauvignon
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 35 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih
alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 10 – 12°C
Sauvignon priporočamo k morskim jedem – školjkam, škampom, rakom in k jedem s paradižnikom.


Sauvignonasse, oziroma do še pred kratkim Tokaj, izvira iz Furlanije in je danes doma na območju Furlanije in Brd, zato ga moramo razlikovati od madžarskega, ki razen imena nima veliko skupnega z »našim« tokajem, saj madžarski tokaj pove način pridelave.Je zelenkasto-rumene barve, sadnega okusa in z izrazitim okusom po mandljih. Sortna sestava: 100% grozdja sauvignonasse, Stopnja sladkorja: suho, Vsebnost alkohola: 12,00 % vol, Trgatev: izključno ročna, Fermentacija: 100% v inox cisternah, Zorenje: 100% v inox cisternah, Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda.

Sauvignonasse priporoc amo k jedem iz testenin, riža ter k belemu mesu. Posebej sauvignonasse priporočamo z domačim briškim pršutom.

Sauvignonasse

 

Sauvignonasse, oziroma do še pred kratkim Tokaj, izvira iz Furlanije in je danes doma na območju Furlanije in Brd, zato
ga moramo razlikovati od madžarskega, ki razen imena nima veliko skupnega z »našim« tokajem, saj madžarski tokaj
pove način pridelave. Je zelenkasto-rumene barve, sadnega okusa in z izrazitim okusom po mandljih.
Sortna sestava: 100% grozdja sauvignonasse
Stopnja sladkorja: suho
Vsebnost alkohola: 12,00 % vol
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 35 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 10 – 12°C
Sauvignonasse priporočamo k jedem iz testenin, riža ter k belemu mesu. Posebej sauvignonasse priporočamo z domačim briškim pršutom.


Sivi pinot prihaja iz Burgundije. Je mutacija modrega pinota, jagode so sivo-rdec kaste barve, kar se odraža tudi na barvi vina, ki ima navadno roza odtenek. Je vino polnega telesa, alkoholno bogato, z uravnoteženimi kislinami. Sortna sestava: 100% grozdja sivi pinot
Stopnja sladkorja: suho, Trgatev: izkljuc no roc na, Fermentacija: 100% v inox cisternah, Zorenje: 100% v inox cisternah, Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda.

Sivi pinot priporoc amo k razlic nim jedem, od hladnih morskih predjedi, mastnejšim ribjim jedem ter mesnim jedem,
predvsem perutnini.

Sivi pinot

 

Sivi pinot prihaja iz Burgundije. Je mutacija modrega pinota, jagode so sivo-rdečkaste barve, kar se odraža tudi na barvi

vina, ki ima navadno roza odtenek.
Je vino polnega telesa, alkoholno bogato, z uravnoteženimi kislinami.
Sortna sestava: 100% grozdja sivi pinot
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JV
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 20 let
Tip zemlje: lapor, pešc enjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 10 – 12°C
Sivi pinot priporočamo k različnim jedem, od hladnih morskih predjedi, mastnejšim ribjim jedem ter mesnim jedem,
predvsem perutnini.